Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Siementen keruu  (Luettu 2816 kertaa)

aloittelija

 • Vieras
Siementen keruu
« : Huhtikuu 29, 2013, 16:12:49 »
Tämän voi siirtää muualle, jos löytyy parempi kohta tälle kysymykselle.

Kysymys kuuluu: kun kasvattaa jättikasviksia, voiko/ kannattaako ottaa siemenet myös ei-niin-jäteistä? Vai antaako jätiksi kasvaminen vielä jotain lisäarvoa geeneille? No, ainakin omaan käyttöön voi tietysti ottaa, mutta ajattelin lähinnä yhdistyksen siemenpankkia?

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Siementen keruu
« Vastaus #1 : Huhtikuu 29, 2013, 17:13:10 »
Kotisivuilla "Yleistä kasvatuksesta" - osiossa on "siemenien kerääminen"-ohje.   Siellä on aikalailla tarkasti kerrottu siemenien keräämisestä nimenomaan yhdistykselle, eli millaisista voi kerätä.  Se, aikooko kerätä siemeniä esimerkiksi vaikkapa kurpitsastaan syksyllä täytyy tietää jo alkukesällä jotta pystyy tekemään pölytyksen suojatusti (= ei saa päästää pörriäisiä kukkiin sekoittamaan pölytystä). Yhdistys ottaa vastaan ja jaettavakseen vain sellaisia siemeniä jotka on kerätty kasviksesta jonka molemmat "vanhemmat" tiedetään. Toki se kuinka kookkaaksi kasvis on kauden aikana kasvanut antaa sen siemenille lisäarvoa, koska koko ajanhan pyritään erilaisilla risteytyksillä tuottamaan suurempia jättejä.

Siemenien keruu juureksista on sitten eri juttu, mutta niitä varmaan et tarkoittanut nyt  kysymykselläsi kun nehän ovat kaksivuotisia.

Hienoa että ihan jo jättikasvatusta aloittelevana mietit siemenien keräämistä yhdistykselle :)  Kaikkia käyttökelpoisia siemeniä kannattaa tarjota yhdistykselle kasviksen koosta riippumatta, sillä vuodet eivät ole veljeksiä ja joskus yhdistyksellä saattaa olla vain vähän siemeniä jaossa, jolloin pienemmästäkin kasviksesta kerätyt siemenet tulevat tarpeeseen. Kurpitsoista on yleensä ollut aika mukavasti siemeniä, kaikista muista toivoisin innokasta keräämistä jokaisen kasvattajan voimin  :-*

No huh, tulipas pitkästi tekstiä, enkä tiiä tuliko kaikki edes selkeästi sanotuksi.

aami

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 226
Vs: Siementen keruu
« Vastaus #2 : Huhtikuu 30, 2013, 17:06:34 »
Kyllähän se on niin että mitä isompi niin sitä parempi.  8)
Mutta ns. puhtaista hedelmistä otettuja siemeniä kannattaa aina tarjota yhdistykselle. Useampia siemeniä kun saadaan eri risteytyksistä niin antaa vähän valinnanvaraa sekin sitten jäsenistölle että mitä kasvattavat. Sehän on myös hauska nähdä kuinka hyviä tuloksia niistä omannimisistä siemenistä sitten ihmiset saa kasvatettua :)

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Siementen keruu
« Vastaus #3 : Tammikuu 09, 2014, 15:53:33 »
Onko jollain vielä kerättyjä siemeniä lähettämättä yhdistykselle eteenpäin jäsenille jaettavaksi ?  Jos on, niin nyt pitäisi laittaa ne postin kuljetettavaksi yhdistyksen siemenvastaavalle eli Ristolle.
Jos ei ole aivan varma ovatko siemenet "kelpoisia" niin asia on helppo varmistaa meilillä tai puhelinsoitolla Ristolle. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät esimerkiksi edellisestä jäsentiedotteesta, ja kotisivujen puolelta kohdasta "yhteystiedot".

Vaikka kerättyjä siemeniä ei olisi suurta määrää, niille on käyttöä kyllä :)

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Siementen keruu
« Vastaus #4 : Marraskuu 08, 2018, 18:56:07 »
Keräsitkö siemeniä tämänvuotisista jättikasviksistasi ?  Nyt olisi aika tehdä siemenille koeidätykset ja jos siemen on itävää niin lähettää siemenet yhdistyksen tämänhetkiselle siemenvastaavalle Mikalle  (poislukien marrowit jotka ovat lähtöisin siemenestä "104 Tiilikainen-17" , niiden perimässä on epäpuhtauksia eikä niistä kasvatetuista marroweista oteta siemeniä vastaan ja suosittelemme ettei niitä kerättäisi omaankaan käyttöön).
Erinomaista olisi jos siemenet olisi jo lähetysvaiheessa pakattu erillisiin pieniin salpapusseihin joissa on mukana myös  siemenen tiedot pikkuisella lappusella. Tarvittavan määrän salpapusseja saa Mikalta, hän postittaa ne mielellään täyttämistä varten. Siementen toimittajalle korvataan myös postituskulut, joten suoranaista rahallista kulua ei tule olemaan. Bonuksena lisäksi hyvä mieli siitä että on ollut auttamassa yhdistyksen lukumäärältään pientä työmyyräporukkaa, ja omalta osaltaan kiskonut eteenpäin  rekeä nimeltään Jättikasvisyhdistys.

Aikaahan pussitteluihin siemenmääristä riippuen menee, mutta ajatelkaa asiaa siltä kantilta että jos kaikkien siementen pussittelu jää vain yhden henkilön harteille niin kuinka valtavan paljon hänen pitää omasta vapaa-ajastaan rykäistä sitä aikaa että saa kaiken hoidettua yksin.

Kysyttävää asiaan liittyen ?  Salpapussien tarvetta ?  Laita meiliä Mikalle, asiat  selviävät ja homma etenee hyvällä aikataululla:

mtiilikainen@gmail.com


« Viimeksi muokattu: Marraskuu 08, 2018, 19:03:06 kirjoittanut Maarit »