Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Suuri kasvumuotokeskustelu  (Luettu 2365 kertaa)

Juso

  • Ylläpito
  • Full Member
  • *****
  • Viestejä: 135
Suuri kasvumuotokeskustelu
« : Huhtikuu 08, 2013, 19:02:16 »
Juso

Suuri kasvumuotokeskustelu

Kyse on siis siitä mitä tekee sivuveroille, 3-versoille ja erityisesti mitä kasville tapahtuu hedelmän jälkeen. Pääverso katki vai ei? Perinteisesti on puhuttu että hedelmän alla/takana pitää olla paljon vihreää ja se vaikuttaa eikä hedelmän "yläpuolisella" kasvulla ole niin merkitystä. Tässähän ei kuitenkaan taida olla tieteellistä perustetta. Avataan tämä hyvissä ajoin, koska tässä saattaa olla yksi avain joka vaikuttaa suuresti hdelmän kokoon tai ainakin loppusyksyn viimeisten viikkojenkasvamiseen. Itse aion kokeilla yhdellä kasvilla melko radikaalia ratkaisua.


Maija K
29.3.2012 13:48:33
Tämä on mielenkiintoinen juttu. Kokeillut myös eri "kuvioita" sekä eri tapoja ja päätynyt tiettyyn tulokseen. Toimiiko se niin eipä tuota voi vielä varmaksi sanoa, kokeillaan edelleen...


Eki
10.6.2012 12:07:24
Varmaan muotoitulla on merkitystä. Kukkapenkissäni ei ole tilaa edes yhdelle kurpitsalle, saati kokeilulle. Kuitenkin olen kasvattanut kahta vastakkain oleva vapaastikasvavaa "joulukuusi" mallia. Pää-ja sivuversot katkaistaan kun kasvutila loppuu. Saman kohtalon koevat puihin, pensaisiin ja ilmaan kohoavat versot, joilla ei ole tilaa maassa. Sekasotkusta huolimatta tämä kasvutapa on tuottanut 3kpl yli 300 kiloista kurpitsaa. Odotan innolla muiden koetuloksia.


Juso
12.6.2012 17:01:26
Palailen tähän jäsenkirjeessä, jonka jälkeen toivon mukaan keskustelu jatkuu täällä kun saadaan kokemuksia. Tässä on kyse paremminkin kuin siitä muodosta juuri pää- ja sivuversojen hyödyntämisestä ja millä saadaan "tehdas" pelaamaan punnitukseen asti. Lähestyminen saattaa olla hieman teoreettinen. Mutta kun se tulee biologilta, suurten kurpitsojen kasvattajalta ja käy vielä lisäksi järkeen, niin minuun uppoaa. Teen juttua parhaillaan ja jäsenkirje tullee ulos 2 viikon sisällä.


Eki
28.6.2012 07:25:39
Vaikea tämä 90 astetta, kun pääverso ei kasva suoraan vaan tekee mutkan (n.40astetta) aina sivuverson kohdalla. Mitataanko tämä 90 astetta ennen sivuversoa vai sivuverson jälkeen. Kolmas vaihtoehto, että sivuverson kummankin puolen kulma on yhtäsuuri, jolloin kulma ei ole 90 astetta.


Juso
28.6.2012 08:51:59
Puhe on pääverson suunnasta pidemmällä matkalla. Sitähän ohjataan johonkin pääsuuntaan (usean metrin matkalta), ja siihen näiden tuo 90 astetta on mainittu. Ei sen yksittäisen sivuverson kulmalla pääversoon justiinsa sillä kohtaa ole merkitystä. Se on joskus enemmän joskus vähemmän se kulma ihan pääversoon kiinnittymiskohdassa. Ideanahan on siis "isossa kuvassa" saada joku kuvio aikaan siten että ala täyttyy ja kasvi on huollettavissa.


Juso
19.7.2012 09:57:09
Kuva kaikkein teoriassa tekokkaimmasta systeemistä löytyy tästä:
http://farm9.staticflickr.com/8147/7601987750_6c593643a1_z.jpg

Pääverso vasemmalle, sivuverso oikealle. Suoraan hedelmästä lähtevä sivuverso siis jätetään. Etu kaikki nilan kuljettamat yhteytystuotteet hedelmän yläpuolelta kulkevat tätä kautta jolloin kasvava kurpitsa todenköisesti kaappaa ne melko täydellisesti. Haittapuoli on se että kannan repeäminen on todennäköinen versojen kiristäessä vastakkaisiin suuntiin. Turvallisempi tapa jättää pääverso ja seuraava sivuverso hedelmästä tyveen päin.


Eki
16.8.2012 18:48:45
Jos hedelmän tulisi olla lehtimassan keskellä, niin ympyrä tulee mieleen. Kun tehdään ympyrä niin kaikki versot täytyy katkaista ja haudata. Mikä hoitaa sitä hormooni toimintaa ?


Juso
17.8.2012 14:29:52
Miksi? Voihan ja pitäähän niiden kurpitsaa lähinnä olevien sivuversojen kasvaa loppuun asti. Ehkä sun ympyrälle jää häntä elikkä ne ensimmäiset versot, mutteihan se mitään haittaa. Ei ne energiaa enää kuluta ja ne kannattaa katkaista ja päät haudata.

Kun sivuversot kasvatetaan säteen suuntaisesti "ulospäin". Monesti puhutaan "hämänäkistä", tosin silloin ensimmäiset versot ohjataan takaviistoon tyven sivuille.