Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Miksi kurpitsa halkeaa  (Luettu 4346 kertaa)

Juso

  • Ylläpito
  • Full Member
  • *****
  • Viestejä: 135
Miksi kurpitsa halkeaa
« : Huhtikuu 08, 2013, 18:59:04 »
Eki
Kun kurpitsa halkeaa, mitä puuttuu vai onko jotain liikaa ?


Juso
14.4.2012 12:51:24
Palailen tähän kun olen kaivanut hieman materiaaleja. Yhden hyvän kirjoituksen kerran luin. Tosin sen lopputulema oli se että voi johtua melkein mistä tahansa.

Syitä tähän ainakin:

- rankkasade kesken kiivainta kasvukautta
- kalsiumin puute tai kasvin olosuhteista johtuva kyvyttömyys hyödyntää sitä. Kalsium vaikuttaa voimakkaasti hedelmän rakentumiseen. Puute saattaa jättää sen ohueksi tai altistaa sisäisille halkeamille.
- geenien mukana oleva taipumus halkeamiin?
- bakteeri (aiheuttaa pehmenemisen ja pehmeän kohdan. Mutta tämä ei ole varsinainen halkeaminen

Kyse on nyt jo kookkaiden kurpitsojen 150 kg+ halkeamisesta. Ihan pienten osalta en muista kyllä lukeneeni mitään.
Mutta nyt täytyy löytää se Russ Landryn artikkeli....Maija K
14.4.2012 14:47:25
Halkeamia on monenlaisia...

Kun hedelmä on pieni (noin jalkapallon kokoinen) niin kasvualustan kuivuus ja sinne tullut suuri määrä vettä innostaa hedelmää kasvamaan halki.

Suurissa olisi tuo Juson mainitsema puute tai jonkun toisen ravinteen puute jolloin ei voi käyttää hyväkseen sitä mitä tarvitsee.

Muoto (hedelmän oma massa), jyrkät kurvit jolloin halkeaa sisältä ulos päin tai ulkoa sisään. Enimmäkseen napa- tai kantahalkeamat tai mistä vain. Tällöinkin kyseessä onpi ravinteen puutos? Nopeassa hedelmän kasvussa ei hedelmälihan paksuuntuminen pysy mukana.

Itku halkeamat jotka halkeavat isoihin pinnasta sisään päin. Valuva hedelmäneste pitää halkeamat kunnossa, ei siis lähde herkästi mätänemään. Saattavat mennä 15 cm pitkinä juovina hedelmälihan sisään. Voi hoitaa pesemällä vedellä ja harjalla sekä lopuksi kuivaus.

Repeämä kun isoa hedelmää siirretään. On siis saanut jonkinlaisen vaurion pohjaan ja lähtenyt mätänemään sisältä ulos päin. Kasvu loppuu ja loppuvaiheessa kolmesataa kiloisenkin kuori heiluu tönäistettäessä kädellä.

Voi siis haljeta missä vaiheessa vain eri syistä.


Maija K
14.4.2012 14:53:45
Kantarepeämät (jos nekin luokittelee halkeamiseksi) jos kanta on liian lyhyt ja/tai kanta ei pysy kasvussa mukana (ravinteen puutos) tai verson kiristyminen ja repii kannan halki.


Juso
16.4.2012 14:52:45
Luulen että tässä on hyvä pysyä noissa äkillisissä halkeamisissa, joko kukkapäässä/navassa, kyljessä tai kannan puolella. Nuo pehmenemiset ja ratkeamiset kannassa ovat syyltään ilmeisiä. Ensimmäisessä joku pinnan vaurio, johon bakteeri tai sieni iskee ja alkaa pehmentää. Putsaus ja talkki saattaa auttaa, jenkeissä käyttävät Captan-nimistä fungisidia. Putsaus ja talkki on kai tähän Suomessa yleisimmin käytetty apua. Kannan ratkeaminen on kyllä useimmiten kasvattajan vika(?). Jos huolehtii kasvuasennosta alussa ja pitää versot löysänä tätä ei pitäisi tapahtua..

Mutta tuohon alkuepäisaiheeseen eli äkilliseen halkeamiseen: Muoto on varmasti yksi tärkeimmistä. Ymmärtääkseni tuollaiset kauniit pyöreät halkeavat helposti, varsinkin jos "napa" painuu sisään. Kaikissa mitä itsellä on ollut on myös ollut sisäinen halkeama, yhdistyneenä ohuempaan seinämäpaksuuteen navan tienoilla on johtanut spittiin. Ja se tulee äkkiä: illalla kaikki näyttää normaalilta ja aamulla on 10 cm "hymy" kurpitsassa. Lituska kurpitsa joka puskee napaa ulospäin, lienee halkeamien suhteen parempi.

Kyllä äkillinen suuri veden määrä vaikuttaa suuriinkin. Ainakin tuossa 35-45 päivän tienoilla. Tuolla GVGOn saitilla muutama vuosi sitten rankkasateen tullessa jota seuraa lämmin ja aurinkoinen jakso joku avasi topikin etä kohta paukkuu:

http://gvgo.ca/mb/index.php?PHPSESSID=06b123633165cebe69cf259864e7e13c&topic=1766.0

Muutamassa päivässä useampi möllykkä oli halki. Kyllä kai tämä on tavallisin syy. Puutostilat tietysti kanssa ja kehittyvät pidemmän aikana.

Tämä artikkeli mistä puhui liittyi kalsiumin merkitykseen, ja on sen verran pitkä ja monisyinen että täytyy katsoa vääntäiskö siitä jäsenkirjeeseen. Artikkelissa puhuttu "BES" on tavallisin eli kukkapään (Blossom end) splitti.


Juso
16.4.2012 14:54:57
Ja se artikkeli on tässä http://gvgo.ca/articles/article_landry01.html


Eki
7.9.2012 12:31:57
Aina vaan paukkuu!!! Viimeinen sivuverso kasvatti meni (141 kg punnituna), ei vettä, ei ruokaa ja pääverso katkaistuna tyvestä, siitä huolimatta repeää. Aiemmin yrtin kuutta kpl kasvattaa samanaikasesti 20-35 kg painoisia, sivuversossa nekin kaikki halkesivat. Viljavuuspalvelun mukaan arvot hyviä. Ainoa ero aikaisempiin vuosiin on parin paalin lisäys kalkittua turvetta. Ja tietysti siemen 925 Hämäläinen -11 joka osoitti jo repeämis halukuutensa viime vuonna.
Kiinnostus kuinka paljon kurppa kasvaa pelkällä "latvapuolella" sain näin melkohyvän vastauksen, paljon. Epäselväksi jäi miten halkeaminen estetään ??