Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Oikea istutusaika  (Luettu 2782 kertaa)

Juso

  • Ylläpito
  • Full Member
  • *****
  • Viestejä: 135
Oikea istutusaika
« : Huhtikuu 08, 2013, 12:03:16 »
Juso

Tästä on niin monenlaista ajatusta liikkeellä että ajattelin selventää nykykäsityksen mukaiset faktat. Oikea aika on aloittaa idätys 14-max 22 päivää ennen suunniteltua ulosistutusta, eikä yhtään aiemmin. Tämä aika toki pitää oikeasti kasvattaa tainta. Eli esim loisteputkivaloa suht läheltä 5-10 cm päästä koko tuon ajan samalla pitäen multa sopivan kosteana ei märkänä. Lämpötila aluksi n. 20 astetta, loppuvaiheessa tainta on hyvä karaista viemällä sitä päiväksi ulos.

Kun taimi alkaa pukata ensimmäistä oikeaa lehteä on aika istuttaa se ulos ja siitä se jatkaa vauhdilla eteenpäin. Kurpitsa on aggresiivinen kasvi ja se kasvattaa myös juuria vauhdilla. Parin viikon jälkeen juuret alkavat kiertää ruukkua ja sitten ulosistutuksen jälkeen kasvu tökkää, ja on epätodennköistä saada kauan ruukussa pidetystä kurpitsasta kunnon kokoista, siis yli 200 kiloista, ikinä.

Idätys kannattaa tehdä myös pussisysteemillä (kts kasvatusohje). Mitä nopeammin saa tämän koko alkuvaiheen hoidettua, sitä pienempi vaara on homehtumiselle, siemenen pilaantumiselle ja kaikelle sille jolla on helppo sössiä homma kasvin alkuvaiheessa.

Vielä lopuksi: kasvi on hyvä saada ulos viimeistään toukokuun 10 pv, jotta pölytys on ajoissa Suomen kasvukauden pituuteen nähden. Vappu ja joku hallavarmistus on optimaalinen. Silloin on juhannuspölytys mahdollinen ja sitä kautta 90 päivän riittävä kasvuaika hedelmälle.

Liian aikainen idätys (suhteessa ulosistutusaikaan) vähentää huomattavasti mahdollisuutta kasvattaa suuri (yli 200 kg) kurpitsa.


Juso
4.4.2012 09:17:42
Jatketaan tähän omaa juttua... Nyt kun on kylmää niin niin pikkuinen ihmettely on että miten idätää. Oma tähtäin on ainakin kasvit maahan ennen vappua. Pulmana on myös se että ehtiikö maa lämmetä tarpeeksi. Jälkimmäiseen suositus on että heti kun lumet pois, huuppi/minikasvari kasvupaikalle, muistakaa kuitenkin (jos tulisi todella aurinkoista) kastella plänttiä lämpimällä vedellä sopivasti. Tuppaa kuivumaan. Tokihan tuon kostuttamisen voi tehdä istutuksen lähempänäkin mutta hyvä olisi saada tasainen kosteus isommalle alalle.

Oma pläni ajoitukseksi o: idättelen 12-13.4, laitan tuollaisiin about 3 litran purettaviin "ämpäriruukkuihin" http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/Niksinurkka
Tähtäin 27. pv, todella kylmien öiden uhatessa viivytellään muutama päivä istutusta, tai sitten vaan joku pakkasvahti tms plussan puolella pitävä systeemi avuksi. Jos ilmat ovat yhtään puolella pölytyksen pitäisi onnistua juhannuksen kulmaan tällä aikataululla. Voi se pelkkä peitelykin suojata kasvin noilta hallaöiltä, jos kasvattaa paikassa jossa voi joka ilta vahtia.

Jos iso murikka on mielessä, kyllä joku 10-13.5 on takaraja ulosistutuksessa. No niin kohta idätellään, ja silloin kausi käynnistyy todenteolla.


Juso
11.4.2012 21:29:15
Nyt alkaa vissiin olla se aika idätellä.

Varoituksen sana. Se meikäläisen 577 DMG EST Ollila näyttää itävän huonosti. Ilmeisesti siemenet eivät olleet valmiita. Laitoin yhdistyksen pakettiin koska se oli noista huimin kurpitsa kasvamaan ja selkeästi yli 450 kilon vauhdissa. Ajattelin että siinä on vihainen kurpitsa kasvatettavaksi. Olisi pitänyt koeidätellä nuo kunnolla. Olen pahoillani. Idättää voi yrittää ja ehkä onnistuakin mutta ei kannata sen varaan laskea.

Se 691 sensijaan itää hyvin ja tuottaa varmasti oransseja palloja, jos jotain pitää mainostaa.

Hirvittää hiukan kun on noita vanhempia siemeniä itsellä idätettävänä, että saa lämmöt pysymään sopivina, koska aikaa palaa normaalisti enemmän aina siemenen iän mukaan.

Näyttää kausi käynnistyneen ja kiihkeimmillä on jo idätykset pantu purkkiin ja kohta ulos. Hyvä muistaa että kisan voi korkeintaan hävitä nyt keväällä, voittamaan sitä ei pysty.
Pap Wallace varoitteli juuri BPssä, että liika kiirehtiminen (kylmä maa jne) saa aikaan jurottavan kurpitsan.


Juso
13.4.2012 18:31:16
Jatkan omaa idätysyksinpuheluani. Jos muovipussi-idätyksessä esiin tuleva sirkkajuuri pääsee pitkäksi ja kaartuu vaikka 180 astetta, niin sitä ei kannata oikoa, se katkeaa varmasti. Istuttakaa aina juuren kärki alaspäin välittämättä siitä miten päin itse siemen tulee. Kasvaessa alaspäin oleva juuri työntää siemenen aina oikeaan suuntaan. Tämä voi tulla eteen jos ei ehdi 4 tunnin välein kurkata pussiin (siinä 1 vrk jälkeen).


Maija K
13.4.2012 19:39:29
Kun itäminen ei kiinnostanut niin tökkäsin viilatusta kohdasta neulalla reiän (varovasti) niin johan lähti. Toisin sanoen yksi vallan innostui ja halkaisi koko kuoren sirkkalehden alut näkyville. Muut lähtivät maltillisemmin. Paitsi yksi joka edelleen miettii ja näyttää oireita homehtumisesta.

Juuri kasvaessaan työntyy herkästi paperin läpi joten siksi suosin vessapaperia joka hajoaa herkemmin ja sen voi laittaa mullan sisään. Täytyy vain muistaa pitää multa kosteana jottei paperi kuivu juuren vieressä.


Waltteri
16.4.2012 19:46:20
13.4 laitoin omani itämään talouspaperrin ja cd kotelon sisään ja teippi ympärille. Otin tänään pois ja iskin multaan nii juuri oli jo hyvin näkyvissä sekä siemen puoliksi haljennut.

Ensimmäinen kurpitsa kokeiluni ja kyselisin että kuinka pitkään pitää sisällä jos mahdollisuus pitää chilien seurana natikan alla? :)


Juso
16.4.2012 21:19:06
Sinullahan on homma ihan kuosissaan, kun kerran juurta näkyy. 2-4 päivän sisällä se nousee pintaan. Natikka on hyvä valonlähde, anna aluksi sen verran kaukaa ettei polta lehtiä. Erityisesti hyvän valolähteen kanssa taimi kasvaa nopeasti ja kannattaa tähdätä, että saat sen maahan vapun tienoilla. Tuo kaksi viikkoa multiin laitosta on hyvä osviitta, sen jälkeen ruukku kuin ruukku on täynnä juuria. Jos se joutuu kasvattamaan niitä ruukkuun lisää, maahan pistettäessä kasvu tökkää kurpitsan käyttäessä aikaa "juurien oikaisuun". Kun ensimmäinen oikea lehti (siis sirkkalehtien jälkeen) on hyvän kokoinen ja toinen alkaa kehittyä ei muuta kuin maahan, ainakin jos pystyt suojaamaan taimen esim minikasvarilla tai jollain virityksellä, mieluiten muovilla, tiukan paikan tullen hallaharsoa ja kylmän yön uhatessa lisää kevytpeitettä tms päälle.

Jos ilman mitään suojia/harsoja on tarkoitus kasvattaa sitten olet ehkä hieman aikaisessa eikä auta muuta kuin pitää se sisällä valojen alla kunnes ilmat sallivat ulos istutuksen (=ei ole luvassa halloja)

Pitkä vastaus lyhyeen kysymykseen, riippumatta valoista, mahdollisimman nopeasti maahan lopulliseen paikkaan. Tuolla kurpitsankasvatusohjeessa lisää osviittaa ja suojan rakennusohjeita.


Waltteri
17.4.2012 13:59:07
Kiitokset kattavasta vastauksesta. Kirjoittelen tänne vielä lisää parin viikon kuluttua kun saan sen maahan :)

otski
19.4.2012 21:44:27
Ei itänyt myöskään täällä yksikään 577, kolme oli idätyksessä ja tässä vaiheessa vain mössöä sisällä. Harmi sikäli että oli tarkoitus kokeilla agressiivista kasvajaa, muuten kyllä itäneitä on tarpeeksi, itämättä jäi noiden lisäksi vain toinen omista vihreistä mutta niitä siemeniä on sattuneeta syystä hyvin saatavilla lisää varataimi mielessä.


Juso
20.4.2012 12:11:06
Sama kävi itsellä, jo tuoksusta huomaa ettei idä. Opetus tästä: jatkossa idätän 10 kpl satsit kaikkia siemeniä, mitä meinaan laittaa jakoon. Vähintään 70% pitää itää että kelpuutan.

Viikko on kulunut nyt idätyksen aloituksesta ja kaikilla 7 kpl on sirkat pinnassa ja parhaissa näkyy 1. lehden alut. Ovat yhden varjostimella varustetun 45W ESLin alla. Tässä vaiheessa (tai oikeastaan siitä lähtien kun jotain alkaa purkista nousta) siis pitää antaa valoa ja melko läheltä aina ulosistutukseen asti.

Lähinnä kirjaan tähän vaiheita ensikertaisille osviitaksi ja tueksi.


Anne
2.5.2012 08:26:29
Minkälaisia hallasuojia olette tehneet? Nyt olisi ulosistutuskoossa, mutta ei ole kun harsoja. Vähän kylmältä vaikuttaa...
Tuija
2.5.2012 09:57:22
Muovista tehty huuppi on miltei parhain, sinne sisälle voi laittaa lämmittimenkin pöhisemään, muovihuuppi lämpenee tosi nopeasti aurinkoisten päivien aikana, joten pitää olla tarkkana ettei lämmöt pääse nousemaan liikaa.


Juso
2.5.2012 12:07:49
http://kurpitsankasvatus.wikispaces.com/Niksinurkka

tuolta löytyy mallia ja ohjetta


Anne
2.5.2012 18:06:53
Kiitos! Täytyypä rakennella. Viime vuonna olin niin myöhässä että tänä vuonna ainakin yritetään.


Juso
3.5.2012 12:57:33
Katselin tuossa BP päiväkirjoja niin tuntuu että todella aikaisin isketään maihin jenkkilässä. Tuollaiset 9-10 pv idätyksestä ja sitten ulos. Eli juuri kun 1. lehti on postimerkin kokoinen ja auennut kokonaan. 3 viikkoa ei pidä juuri kukaan purkissa ennen ulosistutusta. Ja kyse ei ole erityisen lämpimän alueen kasvattajista vaan alueista joissa hallavaaran ohimeno on ehkä 2 viikkoa meitä aiempi eikä aina sitäkään.

Juso
4.5.2012 08:33:36
Jatkanpa tähän vielä yhden asian idätysajankohtaan liittyen. Yksi tärkeä istutus ja sitä kautta -idätysaikaan liittyvä asia on maan lämpötila. Vaikka saisi kuinka aikaisin maahan, mutta joka on kylmä ja vielä pahimmassa tapauksessa märkä, ei tule auttaamaan lopputuloksissa.
Jos se kookkaana taimena jököttää kasvamatta maan tilan vuoksi viikkotolkulla, pilaa tuloksen melko varmasti.

Ihanteellista lienee jos lämmin maa, lyhyt idätysaika purkissa (9-14 pv), maahan jossa pieni taimii jatkaa samalla vauhdilla.

Tietysti jos on kasvari ja maan lämmityskaapelit jne tämä maan lämpötilahuoli poistuu. Silloin lyhyt taimikasvatusaika purkissa puoltaa erityisesti paikkaansa, koska mitään syytä antaa taimen tulla kookkooksi ei ole.


Jensson
4.5.2012 17:58:20
Mä tuuppasin tänään anturin isänmaahan n. 15cm syvyyteen ja mittari näytti +10,3 astetta. Onko vielä liian kylmää? Ihan taivasalla oli toi kohta. Nyt minikasvarit jo päällä lämmittämässä. Hyvin on kuivunut tuo savipelto siitä, mitä se oli vielä viikko sitten. Etelärinnettä, aurinko pääsee nopeesti lämmittämään. Sunnuntaina olis tavoite saada taimet ulos kasvareihin.


Juso
5.5.2012 12:11:45
Eiköhän nuo tuosta lähde. Ei muuta kuin sinne vaan. Vähänhän nuo saattaa tökätä, mutta pienempinä selviää yli helpommin. Parempi vaihtoehto kuin antaa ruukussa kasvattaa kiertävät suuret juuret. Sitten se shokki vasta tulee...
Jos pystyt vielä päivittäin päiväksi (aurinkoista ilmaa luvattaessa) availemaan päätyjä ja yöksi kiinni, niin hyvä tulee. Minikasvariin tulee heti kun aurinko paistaa liian kuuma, jos päädyt on muovista ummessa.

Muista harsot päälle aluksi palamisen estämiseksi.

Juso

  • Ylläpito
  • Full Member
  • *****
  • Viestejä: 135
Vs: Oikea istutusaika
« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2013, 19:03:20 »
ylös