Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?  (Luettu 253 kertaa)

Leea

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« : Toukokuu 06, 2018, 23:03:33 »
Ensimmäistä kertaa kasvatan, jotenka siis tuossa kevättalvella tuli kerättyä vasikkalassa käytetyt kestokuiviketurpeet pellon laidalle isoon kasaan, jossa ne on nyt olleet muutaman kuukauden.
Tänään levitin kasan, sitä on n. 6 m x 5 m alalla 30 - 40 cm ja tuolle paikalle suunnittelin istuttavani taimen, mutta miten jättiläiskurpitsa pärjää/pärjääkö se turvealustalla? Pitäisikö kalkita? Sekoitanko joukkoon ns. oikeaa maata? 
 :)

Maarit

  • Moderaattori
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 713
  • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« Vastaus #1 : Toukokuu 07, 2018, 20:25:14 »
Kotisivuillamme on erittäin hyvät kasvatusohjeet jättiläiskurpitsalle. Niihin kannattaa tutustua ennen kasvatuksen aloittamista. Kopioin sinulle tähän sieltä muutaman kappaleen:

Ennen istutusta

Koko tuleva kasvualusta on hyvä muokata ennen istutusta. Edellisenä syksynä voi jo levittää kalkkia kasvualustaan, pH vaatimus kurpitsoille on 6.0-7-5 (optimi 6.5-6.9). Suomessa yleisesti maa on selvästi happamampaa, pH:n ollessa jopa niinkin alhainen kuin 5. Syksyllä kannattaa myös lisätä hevonpeetä sekä puista varisseet lehdet kasvualustaan ja möyhiä ne talikolla tai järsimellä maahan. Jos maa on kovin hiekkapitoista voi hevonpeetä lisätä runsaastikin, multavaan maahan sitä ei kannata laittaa aivan tolkuttomia määriä. Lähtökohtaisesti yksi henkilöauton peräkäryllinen/ 4x4 metrin kasvualusta on melko hyvä.

Keväällä ennen istutusta kannattaa maahan levittää lannoitteet, esim Kanankakka/merilevärakeita, syyslannoitetta valmiiksi jotta hedelmien tarvitsema kalsium on myös maassa. Lannoitteiden määrä riippuu täysin maan kunnosta, yleisohjeena syyslannoitetta voi laittaa 15-20 litraa/ 100 neliömetriä ja kananlantaa saman määrän. Istutusalueelle voi tehdä esim 2 metriä halkaisijaltaan olevan alueen jonne kananlantaa voi lisätä hieman vahvemmin, näin taimi saa alkukaudella tarvitsemansa typpilisän ja taimen kasvu on nopeaa. Tämä istutusalue kannattaa kääntää huolellisesti talikolla, näin maasta tulee kuohkeampaa ja lisätyt ravinteet levittyvät tasaisesti. Maan muokkaus on hyvä tehdä huolella koko siltä alueelta jolla uskoo jaksavansa versot mullata (kts luku 4)

pH:n mittaamiseen löytyy halpoja testejä ja mittareita. Kunnianhimoisempi kasvattaja antaa esim. Viljavuuspalvelun tehdä maa-analyysin, jonka pohjalta on helpompi ymmärtää mitä maasta puuttuu tai mitä siinä on liikaa. pH on joka tapauksessa syytä selvittää tavalla tai toisella.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 07, 2018, 20:26:51 kirjoittanut Maarit »