Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa  (Luettu 5027 kertaa)

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #15 : Heinäkuu 08, 2015, 09:25:09 »
Voit hyvin pölyttää siitä samasta kasvista kaksi eri kukkaa. Seuraat jonkin aikaa niiden kasvua ja valitset sitten niistä paremmalta vaikuttavan (mm. sijainti kasvissa)  jatkoon ja poistat sen toisen. Kovin kauaa ei kannata kahta kasvattaa samassa kasvissa mutta vähän aikaa voi kyllä. Oma ensimmäinen jättikurpitsakasvattini oli juuri tällainen "valittu", eli pölytin kaksi tai kolme kukkaa varmistaakseni että varmasti saan hyvissä ajoin siihen kasviin pölyttyneen yksilön. Sitten tilanteen varmistuttua poistin ensin yhden ylimääräisen ja hiukan myöhemmin tein lopullisen valinnan kasvamaan jätettävästä ja poistin sen toisen. Siitä tuli suurin tähän asti kasvattamani kurpitsa, 280 kg  :)

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #16 : Heinäkuu 18, 2015, 18:00:32 »
Ei tainnut Elmerin ensimmäinen pölytys onnistua. Kasvu jämähti n. tennispallon kokoiseksi ja nyt on 11 vrk jo kulunut. Mutta uusi yritys on huomenna aamulla. Tyttökukkanen sidottuna ja sulhasehdokas myös sidottuna odottelee tuossa maljakossa. Jospa huominen "paritus" tuottaisi tulosta  ;D.

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #17 : Elokuu 04, 2015, 08:03:55 »
Nyt on ehkä pölytys onnistunut ja kaksi kurpitsan alkua kasvamassa :). Luulen niin, vaikka kasvu onkin alkuun ollut melko hidasta. Tarkistan tänään vielä päivän tilanteen (toissapäivänä olivat kyllä vielä jalkapalloa pienempiä molemmat). Samaan sivuversoon melko lähelle kasvin alkupäätä on siis kehittynyt kaksi kurpitsan alkua hyvin lähelle toisiaan. Lähempänä pääversoa on vapaasti pölyttynyt ja siitä parikymmentä senttiä ulospäin on suljetusti pölyttämäni alku. Suljetusti pölytetty on muutaman päivän nuorempi ja siksi hiukan pienempi. Täytynee nyt aika pian tehdä päätös, kumman poistan.

Muutama kysymys olisi taas mielessä:
1. Pitäisikö mullattavista lehtihangoista poistaa ennen multausta kukat (jokaisessa kasvaa kukan alku)?
2. Pitääkö muutenkin kaikki kukat (sekä hede- että emikukat) poistaa nyt, kun pölyttynyt hedelmä on lähtenyt kasvamaan?
3. Mikä olisi paras materiaali kurpitsan alle eristämään sen maasta? Eli mikä estäisi parhaiten kosteuden ja vaurioitumisen ja ehkä auttaisi myös kasvussa (eli onko tumma, lämpöä keräävä alusta parempi, kuin vaikka vaalea styrox)?

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #18 : Elokuu 04, 2015, 10:38:11 »
Hyvä että pölytykset on onnistuneet, kyllä niistä jonkinsortin mötikkä vielä ehtii kasvaa jos vaan kelit yhtään ovat suosiolliset. Muistathan peittää ne pallukat harsolla nyt heti alkuun. Se kurpitsan keltainen kiiltävä pinta houkuttelee lintuja nokkimaan, ja pienikin vioitus pinnassa kasvaa samassa suhteessa kuin kurpitsakin kasvaa eli pian huomaatkin että pieni kolonen on iso aukko. 

Kysymyksistäsi: 1. En ole ajatellut asiaa, kai ne voi napsaista poiskin  ?  2. Tyttökukat poista jatkossa jotta eivät pölyty ja jää vahingossa sinne lehtien suojaan salaa kasvamaan ja viemään voimaa kasvilta.  3. Itse käytän Styrox-levyä mutta se on siksi kun alusta alkaen totuin sitä käyttämään. Hienoa hiekkaa kuuluu moni käyttävän ja pitävän sitä parhaana ? Kurpitsan kasvatusohjeessa lienee asiasta juttua ?   Pääasia kuitenkin että käytät siellä kurpitsan alla jotain, näillä myöhään pölyttyneillä vaikuttaisi olevan sellainen taipumus että ne pehmenevät helposti.

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #19 : Elokuu 04, 2015, 11:21:42 »
Kiitti nopeista vastauksista :)! En ole niitä mullattavien kohtien kukkia napsinut pois, mutta sitten yhtäkkiä tuli mieleeni, että olisiko pitänyt. Ilmeisesti ei ole tarpeellista :). Tuota harsolla suojaamista en kyllä ole tajunnut. Nyt äkkiä kurpitsamaalle hoitamaan homma, ettei tosiaan kukaan ala ravintona palluroitani käyttämään. Toivottavasti ne nyt sitten kasvaisivat näissä elokuun hiukan lämpimämpien päivien aikana. Ollut kaikenkaikkiaan aika haasteellinen kesä ja kun minulla vielä alkukin oli niin myöhässä, niin tässä sitä sitten kärvistellään.

Päivityksenä voisi kertoa, että Elmeri on kyllä vallannut sille varatun tilan todella lahjakkaasti ja on erittäin komeasti juuri sellainen joulukuusen mallinen kasvi. Se toinen on paljon pienempi, eikä siihen ole kurpitsaakaan lähtenyt kasvamaan. Pitääkin ottaa muutamia kuvia tänään.

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #20 : Elokuu 18, 2015, 18:01:39 »
No, niin, nyt uskaltaa jo hiukan huokaista; Elmeri on kasvattanut kurpitsan, jonka ympärysmitta on hiukan yli 100 cm (hankala mitata, kun on sen verran epäsymmetrinen ja kuhmurainen malliltaan). Tonterissa on n. 70 cm ympärysmitaltaan oleva hiukan soikean mallinen todella kaunis, tasainen ja kiiltäväpintainen kurpitsan alku :). Nyt jaksaa näitä hoivata, kun on kasvuunlähtö tapahtunut  ;D. Kurpitsakarnevaalien kisa on ollut yleensä hiukan syyskuun puolenvälin jälkeen, joten saa nähdä, raaskinko silloin vielä irrottaa näitä (ainakaan molempia) punnittaviksi. Kumpikin on pölyttynyt avoimesti, joten siementen keräilyyn ei ole tarvetta.

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #21 : Elokuu 19, 2015, 21:19:35 »
No niin, just, kun pääsin iloitsemaan, näyttää Elmerin kasvu jämähtäneen siihen n. 100 cm ympärysmittaan. Tonteri on 79 cm. Pitäisiköhän niitä versoja vähentää/katkoa? Pääverso on n. 10 m ja sivuversoja on lukemattomia pitkin maata kiemurtelemassa. Olen nyt kastellut sekä kasvin juuresta, että mullatuista lehtihankakohdista päivittäin kastelukannukaupalla. Kasvien juurelle olen laittanut kerran n. 10 cm ruohosilppukatetta vajaan metrin halkaisijaltaan olevalle alueelle. Tänään annoin niille ensimmäistä kertaa lannoitetta ja se oli jotain tomaateille tarkoitettua nestettä, joka sisältää vain luonnonaineksia. Nyt vain ihmettelen, että mitä seuraavaksi keksisin  ::)

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #22 : Elokuu 19, 2015, 22:14:14 »
Lannoita Sunne niitä reippaalla kädellä mikäli et ole maata parantanut kunnon lanta/vastaavalla tymäyksellä keväällä ennen taimien istutusta. Itselläni on karjanlantaa ja kalkkia aikalailla reilusti sekoitettuna perusmaahan kurpitsojen kasvupaikoilla, ja lisäksi käytän kastelulannoitetta. Vuoden ensimmäisessä jäsenkirjeessä oli lannoitteista juttua, minulla on se Yaran Ferticare käytössä itselläni. Helppo sekoittaa kasteluveteen (60 litran saavi johon laitan tarvittavan määrän lannoitejauhetta, vettä päälle se 60 litraa ja siitä sitten kannulla kurpitsalle) ja kannukasteluun sopii oikein hyvin.
Tuo siis se minun systeemi, ei varmasti ollenkaan paras mahdollinen mutta minulle sopii hyvin  : ::)

Jos käytät sitä tomaattilannoitetta niin muista suhteuttaa lannoitteen määrä siihen lannoittamasi kasvin kokoon. Vertaa tomaattikasvia ja kurpitsakasvia, niiden kokoa... huomaat että lannoitetta tarvitset kurpitsalle todella paljon verrattuna siihen tomaatille ohjeessa annettuun määrään.  Sain vähän vastaavan neuvon silloin kun aloittelin kasvatusta, ja sen nyt jaan eteenpäin sulle  :)
« Viimeksi muokattu: Elokuu 19, 2015, 22:17:38 kirjoittanut Maarit »

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #23 : Elokuu 19, 2015, 22:36:30 »
Okei, siis lisää lannoitetta kehiin :). Laitettiin kyllä peräkärryllinen hevosen lantaa sille alalle, minkä koko kurpitsakasvi kattaa nyt. Mutta voi olla, että se on liian vähän. Sitä tomaattilannoitetta laitettiin kai 1/2 korkillista litraan vettä ja sen piti riittää neliön alalle kerran viikossa, Nyt tänään aloitin lannoittamaan ja laitoin korkillisen kummallekin kasville. Mutta tosiaan määrä on aika vähäinen (tosin aioin lannoittaa useammin, kuin kerran viikossa). Ja se tomaattilannoite on jotain vanhaa (löytyi nurkista), joten en tiedä, onko siinä lainkaan paukkuja enää tallella. Jospa se nyt tästä sitten taas lähtisi kasvuun. Varmaan täytyy just lannoittaa, kun se kasvi kokonaisuudessaan on niin iso, että vaatii paljon voimaa.

Toista se oli viime vuonna, jolloin minulla kasvoi tavallinen halloween -kurpitsa kompostin päällä ja siitä se kiipesi maakellarin päälle ja läheiseen kuuseen  ;D! Nytkin laitoin yhden jättikurpitsan taimen sinne kompostiin, mutta siinä ei ole edes hedelmän alkuja (kitui raukka varmaan liian kauan purkissa ennen istuttamista).

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #24 : Elokuu 26, 2015, 18:31:05 »
Tässä alla kuvat Elmeristä ja Tonterista tällä hetkellä. Lisää voi katsella blogistani sunnenblogi.blogspot.fi


Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #25 : Elokuu 27, 2015, 22:11:36 »
Elmeri alkoi vissiin sitten mätänemään? Ihmettelin kasvun hidastumista ja loppumista ja syykin on nyt selvinnyt; toisessa kyljessä on iso kämmenen kokoinen ihan vaalea/valkoinen alue, joka on pehmeä. Eli sen pituinen on Elmerin tarina. Tonteri oli eilen aamulla 109,5 cm ympärykseltään, joten vielä on jotain seurattavaa :D. Päätin myös huvikseen harjoitella sitä suljettua pölyttämistä, jos vaikka oppisi jotakin. Siitähän ei enää ehdi mitään kasvamaan, mutta ihan kokeilumielessä. Nyt käytin muiden pölyttäjien kukkaan pääsyä estämään kaksinkertaisesta harsosta tekemääni löyhää, mutta tiivistä huppua sekä aukeamassa olevan tyttökukan, että aukeamassa olevan sulhasehdokkaan päällä. Huputin ne illansuussa ja seuraavana aamuna menin katsomaan. Molemmat kukat olivat komeasti auenneet ja hoidin pölytyksen. Sitten hunnutin morsmaikun uudestaan ja nyt on jännät paikat onnistumisen suhteen.

Osaako joku auttaa sen pölyttämisen ymmärtämisessä; kieritelläänkö vain poikakukan hedettä varovasti tyttökukan emin keskellä olevassa kuopassa, vai onko syytä töpsytellä muualtakin, esim. emin ulkopinnoilta? (meniköhän nuo emi ja hede nyt oikein päin  ::))

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #26 : Elokuu 28, 2015, 00:36:31 »
Harmi sen Elmerin kohtalo mutta näitä sattuu. Mullakin yhdelle kävi juuri noin, pari päivää sitten huomasin kun aloin ihmettelemään että eikös tuo mihinkään meinaa kasvaa  :-\

Ihan oikein olet pölyttänyt, tyttökukkaan vaan poikaa sisään ja töpötellään siellä kuopassa. Se riittää.   Hyvä kun nyt treenaat, on varmempi olo sitten ens vuonna kun alat kasvattamaan sitä ensimmäistä oikeesti isoasi !

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #27 : Syyskuu 07, 2015, 22:31:42 »
Nyt on Tonteri 137 cm ympärysmitaltaan. Se on saanut pälleen katoksen sateensuojaksi ja ylleen fleecepeiton :). Peittoa raottelen sitten keskiviikkona, kun taas aurinko lämmittää.

Sunne

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #28 : Syyskuu 18, 2015, 21:57:24 »
Tonterin kasvu o kyllä hidasta kituuttamista, mutta kasvaa silti :). Nyt ympärysmitta on yltänyt 147,5 senttiin. Se kolmas viritelmä; Koljanteri, jolla testailin sisäsiittoista pölyttämistä on ehtinyt jo 60 sentin ympärysmittaan. Taisi pölytys onnistua, vaan on syksy jo pitkällä...

Maarit

 • Moderaattori
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 728
 • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Sunnen yritys kasvattaa jättiläiskurpitsa
« Vastaus #29 : Syyskuu 18, 2015, 22:46:14 »
Tuutko SM-punnitukseen  Tonterin kanssa ?  Jos tuut niin muista nykiä mua hihasta ja esitellä ittes jotta osaan tunnistaa sut tänne päiväkirjoihin. Mulla päähän mahtuu aina vaan joitakin asioita kerralla ja punnituspäivänä on varmaan kovasti häärättävää :)

Jos tuut sinne niin täytä se kasviksen kaavake jo etukäteen kotona, ja tiedothan sulla on siemenestä olemassa ("Eerola -14" ( "1282 Molter -12 x self"). Sitten vaan täytät siihen kaavakkeeseen myös että millä pölytys tehtiin (suljetusti) vai oliko avoin pölytys (open). Kysytään siinä niitä päivämääriäkin milloin ja mitäkin, eli jos sulla on ne muistissa niin laita kaavakkeeseen myös.

Olis kiva nähdä  :)
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 18, 2015, 22:54:06 kirjoittanut Maarit »