Select Language
English Finnish

Kirjoittaja Aihe: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää  (Luettu 2496 kertaa)

aami

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 226
Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« : Syyskuu 15, 2013, 14:59:26 »
Appelsiinimarmeladi

1,8-2kg jättikurpitsaa tai jättikesäkurpitsaa
3-4 appelsiinin raastettu kuori ja puristettu mehu
1kg hillosokeria

Laita uuni lämpeämään 100 asteeseen ja laita sinne tyhjät hillopurkit ja kannet. Raasta kurpitsa karkeaksi raasteeksi, keitä sitä 5-10 min. Kurpitsan kiehuessa raasta appelsiineistä kuorta ja purista niistä mehut. Kun kurpitsaraaste on läpikuultavaa ja pehmeää, soseuta se sauvasekoittimella, lisää appelsiinin mehu ja kuori sekä hillosokeri. Keitä 10min, välillä sekoittaen ja vaahtoa kuorien. Ota purkit uunista, kaada kuuma marmeladi purkkeihin ja sulje heti.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 15, 2013, 15:03:56 kirjoittanut aami »

aami

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 226
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #1 : Syyskuu 16, 2013, 11:57:36 »
Hilloja voi tehdä mitä erilaisimpia variaatioita niin, että raastaa jättikesäkupitsaa tai jättikurpitsaa karkealla raastimella 1,5kg ja laittaa "mauksi" puoli kiloa marjoja/hedelmiä tms. Nämä kaikki kattilaan (pakastetut mansikatkin voi heittää sinne sekaan heti jäisinä), ei tarvitse nestettä, koska raastettu kurpitsa on niin vetistä jo itsessään, ja keittää 5-10 min, että kurpitsa muuttuu läpikuultavaksi ja pehmeäksi, sitten kilo hillosokeria ja mahdollisesti mausteita sekaan ja keittää taas sen 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä ja kuorii vaahdot pois pinnalta ja purkittaa. Helppoa! Suurin homma on siinä raastamisessa :)

1,5 kg kurpitsaraastetta
0,5 kg marjoja tai hedelmiä tai sekä että
1 kg hillosokeria (toki voi käyttää tavallistakin, mutta se vaikuttaa koostumukseen ja säilyvyyteen)

aami

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 226
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #2 : Syyskuu 16, 2013, 15:37:33 »
Messuilla kuuntelin kun Maarit kehui kuinka helpon ja hyvän keittopohjan saa kurpitsasta.
No päätin kokeilla...

Raastin noin 1,5kg jättikurpitsaa, laitoin kattilaan, pussinpohjat kukkakaali-parsakaali-porkkana sekoituksesta (pakaste) ja sipulia ja valkosipulin ison kynnen. Keittelin ja soseutin sauvasekoittimella, jäi aika paksua niin laitoin kanaliemikuutioita (mitä Maarit kehui käyvän tuohon mausteeksi) 4kpl ja puolisen litraa vettä ja "lorauksen" sweet chili -soosia. Maistoin, hyvää oli, mutta pistin vielä 2dl kuohukermaa sekaan. Siis kyllä, hyvä keittopohja on! Paksuudenhan voi itse säätää nesteen mukaan. :)

Nyt paistan broileria keittoon sekaan vielä ni on vähän purtavaakin! (Tota pohjaa pitää tehdä lisää ja pistää pakkaseen "pikaruuaksi", valmiiksi grillatusta broilerista voisi repiä paloja sekaan vaan!!)
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2013, 15:41:43 kirjoittanut aami »

Maarit

  • Moderaattori
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 727
  • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #3 : Lokakuu 27, 2017, 18:35:53 »
Viimeisen viikon ajan olen jalostanut n. 40 kiloa jättikurpitsaa herkuiksi:


Löytyy tyrnihilloa, sitruunahilloa ja raikasta kurpitsapikkelssiä. Kaikki takuuvarmoja herkkuja  :).  Nimilaput vielä puuttuu.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 27, 2017, 18:37:45 kirjoittanut Maarit »

Maarit

  • Moderaattori
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 727
  • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #4 : Lokakuu 29, 2017, 09:18:20 »
KURPITSA-SITRUUNAHILLO /  KURPITSA-TYRNIHILLO

1-2 dl vettä
4 l kurpitsakuutioita
1 kg sokeria
säilöntäainetta, Melatin hillo & Marmeladi, ohjeen mukaan
4  sitruunan mehu + raastettu kuori    tai    0,5 l tyrnituoremehua

-Keitä kurpitsakuutiot pehmeiksi, soseuta. Lisää sokeri ja sitruunamehu + raastettu kuori    tai   tyrnituoremehu
-Keitä n. 5 min.
- Purkita

Jos käytät hillosokeria voit valita jonkun toisenkin säilöntäaineen.

Maarit

  • Moderaattori
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 727
  • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #5 : Lokakuu 30, 2017, 09:15:02 »
Kurpitsapiirakka (makea)

3 munaa, 2 dl sokeria, n. 5 dl kurpitsaraastetta, 100 g. sulatettua voita tai margariinia, 3 dl vehnäjauhoja, 1.5 tl leivinjauhetta, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl kardemummaa, 1 tl kanelia, 1 tl inkivääriä
Kuorrutus: Appelsiinituorejuustoa + 2 rkl appelsiinimehua.

Ohje: Vaahdota munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon kurpitsaraaste (purista ensin raasteesta pois hiukan nestettä jos se on kovin vetistä) ja sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm), kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 30 min. Sekoita tuorejuusto ja appelsiinimehu keskenään. Levitä kuorrutus jäähtyneen piirakan päälle.

Piirakka on tiivisrakenteinen ja maku melkeinpä paranee jääkaapissa päivässä parissa (jos sitä nyt yleensä jää säilytettäväksi ). Voisikohan tuon muuten pakastaa valmiina, ilman kuorrutusta tietenkin ?  Luulen ettei koostumus kärsisi pakastamisesta, mutten ole kokeillut.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 30, 2017, 09:21:40 kirjoittanut Maarit »

Maarit

  • Moderaattori
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 727
  • Asioilla on taipumus järjestyä
Vs: Reseptit - mihin kaikkeen jättejä voi käyttää
« Vastaus #6 : Lokakuu 30, 2017, 09:18:06 »

Kurpitsapiirakka (suolainen)

3 munaa, n. 5 dl kurpitsaraastetta, 100 g. sulatettua voita tai margariinia, 3 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa, 1.5 tl leivinjauhetta, 200 g (tai enemmän) juustoraastetta, pieneksi silputtua metvurstia jos kaapista löytyy.

Ohje: Vaahdota munat  napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon kurpitsaraaste (purista ensin raasteesta pois hiukan nestettä jos se on kovin vetistä) ja sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. Sekoita joukkoon juustoraaste ja metvurstisilppu. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm), kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 30 min.

Piirakka on kevytrakenteinen ja miedon makuinen. Maun voimakkuuteen voi vaikuttaa juustovalinnalla (esim. sininen emmental)   ja sillä laittaako joukkoon metvurstia tmv. lisuketta "mausteeksi" (itse laitan).