Select Language
English Finnish

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / 2018 Kurpitsa / squash, mitä laitatte kasvamaan ?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Toukokuu 25, 2018, 20:46:02 »
Mulla piti olla ehdottomasti välivuosi jättikurpitsan kasvattamisessa mutta kohtalo päätti toisin.  Sukulaismiehelle olin luvannut idättää siemenen, kasvattaa taimen ja laittaa sen hänelle maahan. Piti siis kasvattaa kaksi tainta koska aina tarvitaan se varataimi, kaiken varalta.

Keskiviikkona kävin laittamassa hänen taimensa maahan ja hyvinhän se meni... Siis mulla sitten käsissä yksi elinvoimainen ja ihan liian pitkään jo astiassaan kasvanut jättikurpitsan taimi.

Näinollen eilen laitoin sen jäljelle jääneen taimen maahan omalle kasvimaalleni.  Nyt siemenestä "1083 Gladines -13" (1446 Berrens -12 x 1789 Wallace) on kasvamassa yksi taimi Iitin Kausalassa  ja yksi taimi Loviisan Ruotsinkylässä.

Iitin kurpitsa on luonnollisesti nimeltään "Tiltu"  ;D
2
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Vs: Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Toukokuu 07, 2018, 20:25:14 »
Kotisivuillamme on erittäin hyvät kasvatusohjeet jättiläiskurpitsalle. Niihin kannattaa tutustua ennen kasvatuksen aloittamista. Kopioin sinulle tähän sieltä muutaman kappaleen:

Ennen istutusta

Koko tuleva kasvualusta on hyvä muokata ennen istutusta. Edellisenä syksynä voi jo levittää kalkkia kasvualustaan, pH vaatimus kurpitsoille on 6.0-7-5 (optimi 6.5-6.9). Suomessa yleisesti maa on selvästi happamampaa, pH:n ollessa jopa niinkin alhainen kuin 5. Syksyllä kannattaa myös lisätä hevonpeetä sekä puista varisseet lehdet kasvualustaan ja möyhiä ne talikolla tai järsimellä maahan. Jos maa on kovin hiekkapitoista voi hevonpeetä lisätä runsaastikin, multavaan maahan sitä ei kannata laittaa aivan tolkuttomia määriä. Lähtökohtaisesti yksi henkilöauton peräkäryllinen/ 4x4 metrin kasvualusta on melko hyvä.

Keväällä ennen istutusta kannattaa maahan levittää lannoitteet, esim Kanankakka/merilevärakeita, syyslannoitetta valmiiksi jotta hedelmien tarvitsema kalsium on myös maassa. Lannoitteiden määrä riippuu täysin maan kunnosta, yleisohjeena syyslannoitetta voi laittaa 15-20 litraa/ 100 neliömetriä ja kananlantaa saman määrän. Istutusalueelle voi tehdä esim 2 metriä halkaisijaltaan olevan alueen jonne kananlantaa voi lisätä hieman vahvemmin, näin taimi saa alkukaudella tarvitsemansa typpilisän ja taimen kasvu on nopeaa. Tämä istutusalue kannattaa kääntää huolellisesti talikolla, näin maasta tulee kuohkeampaa ja lisätyt ravinteet levittyvät tasaisesti. Maan muokkaus on hyvä tehdä huolella koko siltä alueelta jolla uskoo jaksavansa versot mullata (kts luku 4)

pH:n mittaamiseen löytyy halpoja testejä ja mittareita. Kunnianhimoisempi kasvattaja antaa esim. Viljavuuspalvelun tehdä maa-analyysin, jonka pohjalta on helpompi ymmärtää mitä maasta puuttuu tai mitä siinä on liikaa. pH on joka tapauksessa syytä selvittää tavalla tai toisella.
3
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« Uusin viesti kirjoittanut Leea Toukokuu 06, 2018, 23:03:33 »
Ensimmäistä kertaa kasvatan, jotenka siis tuossa kevättalvella tuli kerättyä vasikkalassa käytetyt kestokuiviketurpeet pellon laidalle isoon kasaan, jossa ne on nyt olleet muutaman kuukauden.
Tänään levitin kasan, sitä on n. 6 m x 5 m alalla 30 - 40 cm ja tuolle paikalle suunnittelin istuttavani taimen, mutta miten jättiläiskurpitsa pärjää/pärjääkö se turvealustalla? Pitäisikö kalkita? Sekoitanko joukkoon ns. oikeaa maata? 
 :)
4
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikaT Huhtikuu 30, 2018, 23:45:22 »
Erilaisia kelluvia kokeiluja. Päädyin autonvahanlevitys sieneen... :D
 Ohuilla lautoilla oli taipumus minulla upota tai kastua liikaa joten halusin korkeamman lautan.
Kookosnappeja en ole kokeillut, enkä mittaillut mistään koskaan pH:ta.
Vesi,sieni, suodatinpaperi ja talouspaperi, alhaalta ylöspäin. Näin tänä keväänä. :-)
5
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikkoUtriainen Huhtikuu 28, 2018, 21:56:55 »
Mikä materiaali on lauttaidätyksessä? Oma kokemukseni on että kookosnapit on ollu aika vaikeita saada saantoa. Pitää tutkia vielä pH:ta. Taimimullalle pH on annettu. Napeille huonommin. Kuinka lautat?
6
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikaT Huhtikuu 13, 2018, 21:06:37 »
Minulla oli joku vuosi sitten myös ongelmia saada oikeastaan mitään itämään. Kokeilin kaikenlaista, kyselin ja etsin.
Kokeilujen jälkeen minulle sopivin on ollut lauttaidätys. Tänäkin vuonna lähes kaiken idätän lautalla, tähän asti hyvin tuloksin.
Sellerit laitoin yhdistyksen ohjeiden mukaan multaan ja kelmun alle. Nekin itivät, pitkän ajanjakson aikana. Pienestä se kasvi alkaa!
"Kissanhiekka" idätystä pitää kokeilla joskus, olen kuullut hyviä kokemuksia. Se säilyttää kuulemma kosteuden hyvin.
Sopiva lämpötila ja sopiva tasainen kosteus, näitä pidän tärkeänä.
 Idätys ei kaipaa valoa?
7
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Huhtikuu 08, 2018, 14:18:43 »
Tutustumispaketilla tarkoitat varmaan yhdistyksen jäsenilleen jäsenetuna lähettämää siemenkirjettä. 
Olethan tutustunut kotisivuilla oleviin kasvatusohjeisiin ?  Siellä on aika hyvin olemassa myös idätysohjeet eri lajeille. Joidenkin lajien siemenet itävät huonommin kuin toisten, siksi kannattaa idättää ohjeiden mukaan jotta onnistumisen mahdollisuus on mahdollisimman hyvä.  Eri lajeilla on myös itämisajoissa suuria eroja. 

Siemeniä ei ole mitenkään etukäteen käsitelty,  myöskään paleltuminen ei haittaa siemenien itämistä. 

Kovin montaa siemenkirjeessä ollutta lajiahan ei vielä aikataulullisesti edes ole itämään laitettu, esim. kaikki kurpitsasukuiset vielä odottavat omaa kylvövuoroaan.

8
Siemenet (Seeds) / Vs: O: paprikan, chilin siemeniä
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Huhtikuu 08, 2018, 14:09:02 »
Mikko, yhdistyksellä ei ole ollut vielä chilin siemeniä kertaakaan jaossa jäsenille.  Chili tuli vasta hiljattain mukaan yhdistyksen hyväksymiin lajeihin (ei-kilpailukasvis).
Kotisivujemme "Kasvatusohjeet - Muut kasvikset" -osiossa chilin kohdalla on nimetty joitakin lajikkeita joita kannattaisi koon puolesta, kisamielessä, kasvattaa.  Käy kurkkaamassa nimiä sieltä. Kenties joltain chili-foorumilta saattaisit löytää harrastajan jolta noita siemeniä voisit kysellä ?
Luulen kyllä että chilin siemenkasvatuksen aloitus on ajallisesti myöhäistä tätä kautta ajatellen.
9
Yleinen keskustelu (General) / siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikkoUtriainen Huhtikuu 08, 2018, 11:13:38 »
Jostain syystä en ole saanut yhtään siementä itämään tammikuun yhdistyksen tutustumispaketista? Onko huono saanto yleistä vai mikä mahtaa olla ongelmana?
Ei kai niissä mitään peittausaineita ole? tai voiko olla paleltuminen?
vai enkö ole tarpeeksi kärsivällinen, nyt vasta 4vkoa ekoilla..
10
Siemenet (Seeds) / Vs: O: paprikan, chilin siemeniä
« Uusin viesti kirjoittanut MikkoUtriainen Huhtikuu 08, 2018, 11:06:44 »
Myös haen chilin siemeniä, mistä saa?
t.mikko
Sivuja: [1] 2 3 ... 10