Select Language
English Finnish

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Vs: Jokos on päästy pölyttämään?
« Uusin viesti kirjoittanut MikaT Heinäkuu 17, 2018, 19:25:02 »
Kovastihan ne pölytykset taas jännittävät. Ensimmäisten kukkien aikaan satoi ja nyt on ollut kuumaa. Enkä ole kuudelta viitsinyt nousta pölyttelemään.
Kaksi marrowia kasvavat vauhdilla.  :)
Jättikurpitsat ilmeisesti onnistuivat pölyttymään helteistä huolimatta. Minusta ne ovat vähän pulskistuneet tänään, jopa sitruunan kokoisia. Eli taas tavoittelen minun kuuta taivaalta, eli 200 kg.
Peltokurpitsojen toinen aalto näyttää että toinen olisi pölyttynyt. Ensimmäiset ovat mädäntyneet.
Ja ainoa squash... tiedä häntä. Tänään pölytin, 22.5 astetta oli jo lämmintä. 
2
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Vs: Jokos on päästy pölyttämään?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Heinäkuu 12, 2018, 21:03:58 »
Mites pölytykset tänä vuonna, onko jo tehty ?  Mulla aukesi ensimmäinen tyttökukka joitakin päiviä sitten, ja jouduin yrittämään sen pölytystä muovipussilla peitetyllä  vuorokauden aukinaisena  olleella poikakukalla. Kelikin oli kostea. Siitepölyä pojassa oli mielestäni ollut, mutta töpöttelyvaiheessa ei mitään irtonaista kyllä näkynyt.  Oletan että toi pölytysyritys epäonnistui. Seuraavaa tyttöä ei ole vielä näköpiirissä.
3
Muut jättikasvikset (Other giant vegetables) / Vs: Lanttu - Swede
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Kesäkuu 19, 2018, 18:55:09 »
Mulla on kasvimaalle harson alle istutetuista lantun taimista jäljellä pari kitukasvuista varren tynkää, ei muuta.  Istutettaessa taimet oli hyväkuntoiset ja elinvoimaiset, mutta tein virheen kun laitoin niille harson päälle. Se kuumuus mikä nyt on ollut, on ollut siellä harson alla kasvaville viileästä pitäville taimille liikaa  :-[
Ei siis lanttua meikäläiselle tänä vuonna :'(
4
Muut jättikasvikset (Other giant vegetables) / Vs: Purjo - Leek
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Kesäkuu 14, 2018, 23:55:53 »
Kaikki istutetut purjon taimet on elossa harson alla edelleen. Kohta ehkä harso täytyy ottaa pois ettei se estä ylöspäin kasvua. Mitään lannoitusta en ole niille vielä antanut. Näillä kuivuuksilla keskityn veden antamiseen ja kasvien elossa pitämiseen. Kuivin tämä ajanjakso 10 vuoteen - revi siitä  sitten huumoria - tai parasta ehkä vaan yrittää pysyttää kasvit hengissä.  Jossaain vaiheessa kasteluvesi loppuu kaivosta jos tätä vauhtia mennään. Se on sitten goodbye kaikille kasvimaan kasveille. Taviksille ja jäteille.  Tällaiset terveiset Iitissä sijaitsevalta kasvimaalta (olisko vyöhyke II tai  III).
5
Muut jättikasvikset (Other giant vegetables) / Vs: Purjo - Leek
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Toukokuu 28, 2018, 21:13:06 »
4  Mammoth-purjon taimea pääsi tänään kasvimaahan harson alle.  Vasta nyt illalla lueskelin kasvatusohjeista että miten se OLIS PITÄNYT hoitaa, eli pieleen meni siinä mielessä että lanta jäi kokonaan laittamatta sinne taimien alle. Mulla olis ollut lantakompostia joka olis ollut juuri passeli tuohon mutta niinpä jäi käyttämättä.  Hätäilemällä ei tuu kuin... no ei ainakaan valioyksilöitä kasveistakaan  ???
Täytyy yrittää korjata tilannetta lantavesikastelulla nyt alkuun ja jos vaikka kanankakkarakeita sekoittais  siihen pintamultaan, siitähän se kastellessa sitten antais lannoitetta. Harmittaa kyllä etten tajunnut sinne taimien alle sitä lantaa laittaa !
6
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / 2018 Kurpitsa / squash, mitä laitatte kasvamaan ?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Toukokuu 25, 2018, 20:46:02 »
Mulla piti olla ehdottomasti välivuosi jättikurpitsan kasvattamisessa mutta kohtalo päätti toisin.  Sukulaismiehelle olin luvannut idättää siemenen, kasvattaa taimen ja laittaa sen hänelle maahan. Piti siis kasvattaa kaksi tainta koska aina tarvitaan se varataimi, kaiken varalta.

Keskiviikkona kävin laittamassa hänen taimensa maahan ja hyvinhän se meni... Siis mulla sitten käsissä yksi elinvoimainen ja ihan liian pitkään jo astiassaan kasvanut jättikurpitsan taimi.

Näinollen eilen laitoin sen jäljelle jääneen taimen maahan omalle kasvimaalleni.  Nyt siemenestä "1083 Gladines -13" (1446 Berrens -12 x 1789 Wallace) on kasvamassa yksi taimi Iitin Kausalassa  ja yksi taimi Loviisan Ruotsinkylässä.

Iitin kurpitsa on luonnollisesti nimeltään "Tiltu"  ;D
7
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Vs: Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« Uusin viesti kirjoittanut Maarit Toukokuu 07, 2018, 20:25:14 »
Kotisivuillamme on erittäin hyvät kasvatusohjeet jättiläiskurpitsalle. Niihin kannattaa tutustua ennen kasvatuksen aloittamista. Kopioin sinulle tähän sieltä muutaman kappaleen:

Ennen istutusta

Koko tuleva kasvualusta on hyvä muokata ennen istutusta. Edellisenä syksynä voi jo levittää kalkkia kasvualustaan, pH vaatimus kurpitsoille on 6.0-7-5 (optimi 6.5-6.9). Suomessa yleisesti maa on selvästi happamampaa, pH:n ollessa jopa niinkin alhainen kuin 5. Syksyllä kannattaa myös lisätä hevonpeetä sekä puista varisseet lehdet kasvualustaan ja möyhiä ne talikolla tai järsimellä maahan. Jos maa on kovin hiekkapitoista voi hevonpeetä lisätä runsaastikin, multavaan maahan sitä ei kannata laittaa aivan tolkuttomia määriä. Lähtökohtaisesti yksi henkilöauton peräkäryllinen/ 4x4 metrin kasvualusta on melko hyvä.

Keväällä ennen istutusta kannattaa maahan levittää lannoitteet, esim Kanankakka/merilevärakeita, syyslannoitetta valmiiksi jotta hedelmien tarvitsema kalsium on myös maassa. Lannoitteiden määrä riippuu täysin maan kunnosta, yleisohjeena syyslannoitetta voi laittaa 15-20 litraa/ 100 neliömetriä ja kananlantaa saman määrän. Istutusalueelle voi tehdä esim 2 metriä halkaisijaltaan olevan alueen jonne kananlantaa voi lisätä hieman vahvemmin, näin taimi saa alkukaudella tarvitsemansa typpilisän ja taimen kasvu on nopeaa. Tämä istutusalue kannattaa kääntää huolellisesti talikolla, näin maasta tulee kuohkeampaa ja lisätyt ravinteet levittyvät tasaisesti. Maan muokkaus on hyvä tehdä huolella koko siltä alueelta jolla uskoo jaksavansa versot mullata (kts luku 4)

pH:n mittaamiseen löytyy halpoja testejä ja mittareita. Kunnianhimoisempi kasvattaja antaa esim. Viljavuuspalvelun tehdä maa-analyysin, jonka pohjalta on helpompi ymmärtää mitä maasta puuttuu tai mitä siinä on liikaa. pH on joka tapauksessa syytä selvittää tavalla tai toisella.
8
Kurpitsa (Pumpkin, Squash) / Jättiläskurpitsa turpeeseen kasvamaan?
« Uusin viesti kirjoittanut Leea Toukokuu 06, 2018, 23:03:33 »
Ensimmäistä kertaa kasvatan, jotenka siis tuossa kevättalvella tuli kerättyä vasikkalassa käytetyt kestokuiviketurpeet pellon laidalle isoon kasaan, jossa ne on nyt olleet muutaman kuukauden.
Tänään levitin kasan, sitä on n. 6 m x 5 m alalla 30 - 40 cm ja tuolle paikalle suunnittelin istuttavani taimen, mutta miten jättiläiskurpitsa pärjää/pärjääkö se turvealustalla? Pitäisikö kalkita? Sekoitanko joukkoon ns. oikeaa maata? 
 :)
9
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikaT Huhtikuu 30, 2018, 23:45:22 »
Erilaisia kelluvia kokeiluja. Päädyin autonvahanlevitys sieneen... :D
 Ohuilla lautoilla oli taipumus minulla upota tai kastua liikaa joten halusin korkeamman lautan.
Kookosnappeja en ole kokeillut, enkä mittaillut mistään koskaan pH:ta.
Vesi,sieni, suodatinpaperi ja talouspaperi, alhaalta ylöspäin. Näin tänä keväänä. :-)
10
Yleinen keskustelu (General) / Vs: siemenet ei idä?
« Uusin viesti kirjoittanut MikkoUtriainen Huhtikuu 28, 2018, 21:56:55 »
Mikä materiaali on lauttaidätyksessä? Oma kokemukseni on että kookosnapit on ollu aika vaikeita saada saantoa. Pitää tutkia vielä pH:ta. Taimimullalle pH on annettu. Napeille huonommin. Kuinka lautat?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10